Olaussens Metall fortsetter samfunnsansvaret: – Tiden vår er verdt mye for dem som trenger det

Olaussen Elite Cup, 95.000 kroner til Demensforeningen, engasjement for idretten, gåaksjon og innsamling for Fellesverket. Dette er bare noe av samfunnsansvaret til Olaussens Metall. Og de har planer om å fortsette.

 

Eier og daglig leder i Olaussens Metall, Kjell Sternhoff er en synlig figur, ikke bare på jobb, men i samfunnet generelt. Han sitter i bystyret for Høyre, brenner for byen sin og ikke minst de svakeste i samfunnet. Han er frivillig både i idretten, Fellesverket og forkjemper for «Mat Onna Bronå» og «Kringsjås venner». Blant annet.

– Det er utrolig viktig å bidra og gi tilbake. Vi kan alle bidra – i en eller annen skala, sier han.

Stor effekt

Olaussens Metall ble etablert i 1928, og fylte dermed 95 år i fjor. Som en del av markeringen, gav den lokale bedriften 95.000 kroner i gave til Demensforeningen.

– Vi takker hjerteligst for gaven, og vi vil gjøre vårt beste for å bruke pengene til nytte og glede for personer med demenssykdom og deres pårørende, kommenterte leder Cecilie Rullestad.

Da Sportsklubben Vard i fjor mistet sponsoren til den populære elitecupen sin, trådde Kjell og Olaussens Metall til.

– Jeg syntes det var for ille om ungdommene skulle miste cupen sin, uttalte Kjell Sternhoff.

– Olaussens Metall sin støtte er essensiell for å dyrke unge talenter og forsterke fellesskapet, og vi er glade for å ha dem som partner, kommenterte Vard på sin Facebook-side.

Olaussens Metall gjorde seg også bemerket da de reddet matpakketilbudet på Fellesverket i fjor sommer. I tillegg til å starte Spleisaksjon og skape engasjement rundt saken, gikk noen av de ansatte 100.000 skritt til inntekt for saken. Stuntene fra Olaussens Metall sørget for rundt 300.000 kroner i kassen for Fellesverket og det viktige matpakketilbudet deres.

 

Engasjementet fortsetter

I tillegg til de store og synlige initiativene, er både Kjell Sternhoff og Olaussens Metall som bedrift, stadig engasjert i ulike lag, foreninger og saker.

Det handler om å bry seg og det handler om å gi tilbake. Og det trenger ikke alltid å handle om penger.

– Tiden vår er også verdt noe. Mye faktisk, for dem som trenger det. Tenk på hvor mange fantastiske frivillige som er involvert i lag og foreninger, og annet. Det hadde ikke gått uten dem, sier Kjell.

Olaussens Metall kommer til å fortsette å bry seg, fortsette å engasjere seg – og kjenne på det viktige samfunnsansvaret.

– Helt klart. Dette sitter i ryggmargen på oss i Olaussens Metall. Vi kommer til å fortsette å bidra der vi kan, se de som behøver å bli sett – og være med å styrke alle gode tilbud så godt det går. Samfunnsansvaret er noe vi alle skal ta på alvor, avslutter eier og daglig leder i Olaussens Metall, Kjell Sternhoff


Trond Sternhoff – en bauta på Olaussens Metall: – Jeg er ikke så opptatt av stillingstitler

Neste år fyller Trond Sternhoff 60 år. I nesten tre fjerdedeler av livet sitt har han jobbet i familiebedriften, Olaussens Metall. – Det er en fantastisk livsstil.

 

– Jeg begynte som 16-åring. Skolen var ikke det helt store, så faren min spurte om jeg ikke ville begynne å jobbe heller. Det ville jeg, og siden har jeg ikke sett meg tilbake, forteller Trond.

 

Kjært barn har mange navn

Trond er Kjell Sternhoffs storebror. Det skiller under halvannet år mellom dem. De to tette brødrene er fjerdegenerasjon på Olaussens Metall.

– Det er en fantastisk plass å jobbe, og egentlig mer en livsstil, sier Trond.

Eventyret startet for 96 år siden, da Martin Olaussen etablerte Olaussens Metall. Sønnen Edgar overtok deretter, og i 1965 var det Edgar sin nevø og Martins barnebarn, Egil Sternhoff som fikk sjefsansvaret. På 90-tallet begynte Egils yngste sønn, Kjell i familiebedriften – og overtid etter hvert som sjef. Trond har hele tiden jobbet ved hans side, i ulike stillinger.

– Jeg begynte på støperiet og der var jeg i over 25 år. Så gikk jeg over på lager og logistikk, hvor jeg hadde ansvar i mange år. Da Marius Fiskaaen var klar for større oppgaver, ga jeg stillingen over til han. Så ble det mer kontor og salg på meg, forteller Trond, som i likhet med de andre på Olaussen – også fungerer litt som potet, og trår til der det trengs.

– Jeg er ikke så opptatt av stillingstitler. Jeg er HMS-ansvarlig på papiret, ellers har vel ikke stillingen min noe navn, nikker han lattermildt.

Ryddig kar

Han er sin brors rake motsetning, det tar det ikke lange tiden å oppdage. En prat om seg selv og sin rolle på Olaussens Metall, er noe Trond forbereder seg til. Med nedskrevne punkter og gjennomtenkte poeng.

– Jeg liker å være forberedt ja. Overlater egentlig lite til tilfeldighetene. Kjell er mye er lik pappa. De har begge gjort en god jobb med å profilere og fronte Olaussens Metall. Jeg holder meg mer i bakgrunnen. Det har alltid vært mindre snikk snakk med meg, og helst bare jobb, forteller Trond Sternhoff.

Når en går rundt i lokalene til Olaussen i Ørpetveitveien, så legger en raskt merke til at det er uvanlig ryddig og rent der. Særlig med tanke på at de driver med tungindustri. En bragd som Kjell gir Trond mye av æren for.

– Trond har kontroll på alt. Vi er alle opptatt av å ha det ordentlig og fint rundt oss, men jeg gir mer beskjed om hva jeg mener bør bli gjort. Trond ser til at det blir fulgt opp, kommenterer han.

 

Plikt å lære videre

Selv om stillingsinstruksen sier lite om det, tar også Trond mye lederansvar i den daglige driften. Han tar imot skoler og elever, prater om Olaussens Metalls virke, følger opp både ansatte og lærlinger, og gjør det han kan for å følge dem gjennom «Olaussen-skolen».

– Vi bryr oss lite om hva som står på karakterutskriften eller CV-en til de som kommer til oss. Det viktigste for oss er gode verdier, riktig innstilling og stå-på-vilje. Vi forventer at alle jobber hardt og i team. Jeg har gode medarbeidere som har bedriften under skjorta. Det er fantastisk å se. Jeg kan til og med dra på ferie nå, uten å stresse med hva som venter meg når jeg kommer tilbake, sier Trond.

Han roser mer enn han kjefter. Men han er altså også opptatt av å få igjen i andre enden. Det handler om å utvikle gode prosessmedarbeidere, påpeker Trond Sternhoff.

– De skal bry seg om alle rundt seg, ikke bare seg selv. Ser jeg noen som sitter og kikker ned på telefonen sin mens andre jobber, så ber jeg dem finne en kost, om de har lite å gjøre på. Og er det noen som alene står med noe tungt, så skal den førstesom ser det tilby seg å hjelpe. Ingen skal måtte spør om hjelp i slike situasjoner, der skal vi rundt være våkne. Og det skal være en selvfølge at vi trår til, sier han.

Stolt far og bestefar

Å tilegne seg gode vaner og verdier på jobb, gjør en også til et bedre menneske ellers, mener Trond.

– Helt klart. Og det er et ansvar vi eldre har i forhold til de unge. Vi må gå foran som gode eksempler – og vi må lære dem. Denne mentaliteten hadde pappa, og Kjell og jeg har videreført den.

Trond tar også med denne måten å tenke på hjemme. Han og kona Connie har to døtre; Helene og Ida. For ni måneder siden kom også første barnebarn, Gustav til verden.

– Vi har lært ungene våre verdien av å jobbe hardt. Det får en alltid igjen for. Og det har de jammen gjort også.

Ida har studert fire år i London og drar nå videre til Australia, der bærekraft står på planen.

Helene er politi og jobber innen etterforskning i Haugesund.

– Jeg er veldig stolt av barna mine, smiler Trond.

Og stolt er han også av lille Gustav. Da kjønnet på barnet ble avslørt,

satt Trond på ei strand i Spania sammen med mamma Gerd.

– Jeg felte en tåre og to. Det er helt fantastisk å være bestefar, og utrolig stas at det ble en gutt, sier han.

Fra fengsel til kjærlighet

Kona Connie får også rosende ord. De to har vært gift i 29 år. I 1989 traff de hverandre. Helt tilfeldig, og ganske så utradisjonelt.

– Hun er fra Vestby. Vi møttes i London, der jeg var på guttetur for å se fotballkamp og Connie var på skoletur. Det ble festlig utpå kvelden, og en av kompisene mine stjal hatten av en forbipasserende politimann. Noe han naturligvis satte lite pris på. Det endte med at jeg blandet meg inn for å megle. Men så røk vi inn i kasjotten begge to. Der ble vi sittende noen timer. Da vi endelig slapp ut og kunne dra til hotellet vårt, satt Kjell og gjengen der, og Connie var blant dem, forteller Trond.

Kort fortalt, endte det med et avstandsforhold etter Englandsturen, så flytta Connie vestover og inn med Trond i 1992.

– Det var jammen godt at hun fortsatt ville prate med meg etter fengselsoppholdet, avslutter Trond Sternhoff lattermildt.


Tar bærekraftsansvaret på alvor: Olaussens Metall gjenvinner 95 prosent!

Olaussens Metall har sterkt fokus på miljø og tar bærekraftsansvaret på alvor. De gjenvinner hele 95 prosent - og gir nytt liv til det som ellers ville blitt kastet.

– Hver dag jobber vi for å gjenvinne mest mulig. Kapp, spon og annet kan smeltes om og få nytt liv som foringer og deler, forteller eier og daglig leder på Olaussens Metall, Kjell Sternhoff.

Skal vi nå FN sine bærekraftsmål innen 2030, så må det endring og bevisstgjøring til, mener den engasjerte bedriftseieren. For å stoppe klimaendringene, må hver enkelt person og bedrift gjøre sitt.

– En massiv dugnad kreves og hvert eneste lille bidrag teller, poengterer Sternhoff.

Samler inn skrap

Det var i 2015 at verdenssamfunnet samlet seg om 17 bærekraftsmål. Alle medlemslandene til FN forpliktet seg til å jobbe for å nå målene innen 2030, også Norge. Ett av punktene er som kjent å stoppe klimaendringene. Skal en få til det, kreves en massiv dugnad, der hvert minste lille bidrag teller.

– Vi må se på oss selv, finne ut hva og hvordan vi kan bidra. Dette har vi i tankene hele tiden hos Olaussens Metall. Vi er stolte av å kunne si at vi gjenvinner hele 95 prosent, sier Sternhoff.

I tillegg til å gjenvinne eget restlager, tar Olaussens Metall imot andres «skrap», og betaler for å gi det nytt liv.

– Ja, om du har gammelt skrap liggende hjemme, som kapp eller spon av bronse, gjenstander av messing, kobber eller bly, så tar vi gledelig imot det.

Det er bare å komme opp til oss og levere. Vi lager nye ting av det, slik at det kommer til nytte igjen, forteller Kjell Sternhoff.

Gjemte skatter

En tenker gjerne ikke over det, men de fleste av oss har ting liggende hjemme som vi ikke bruker, eller har glede av lengre. Det kan lønne seg å ta en kikk i skuffer og skap.

– Det gjemmer seg ofte mange gjenstander i hjemmene til folk, som de har stuet bort, og som heller kan tjene nye formål, nikker Sternhoff.

Han forteller videre at det er mange som har benyttet seg av tilbudet til Olaussens Metall gjennom årene, og at de håper det fortsetter.

– Det er bare å ta turen oppom oss i lokalene våre i Ørpetveitvegen på Raglamyr. Hjertelig velkommen, smiler han.

Utviklingspolitikk

I tillegg til å være sjef på Olaussens Metall er Kjell Sternhoff engasjert lokalpolitiker i Haugesund Høyre. Han mener en best vil kunne bidra til å nå bærekraftålene med god utviklingspolitikk.

– Vi må holde på – og gjerne trappe opp engasjementet. Målet vårt i Høyre er å øke effekten av den hjelpen vi gir. Det er viktig at utviklingshjelpen bidrar til varig vekst og stabilitet. Så må en større del av utviklingshjelpen gå til å møte grenseoverskridende utfordringer, som migrasjon, politisk ustabilitet – og ikke minst klimaendringer, avslutter Kjell Sternhoff.

 


Noah (19) er læring hos Olaussens Metall: – Jeg liker meg aller best når det er travelt!

Kjell Sternhoff og Olaussens Metall satser fullt på lærlinger, og ser stor verdi av å gi de yngste en real sjanse i arbeidslivet. En av dem som stortrives i familiebedriftens lære, er Noah Fiskaaen Ellefsen.

 

Eier og daglig leder Kjell Sternhoff er svært opptatt av at Olaussens Metall skal gi de unge en sjanse, forme dem og gjerne sørge for fast jobb etter bestått fagbrev og endt læretid. En vinn-vinn-situasjon, mener han.

– Mangfold er bra, både for miljøet og for utviklingen i bedriften. Vi eldre og erfarne kan lære mye av de unge og vise-versa, sier han.

 

Føler seg verdsatt

Det er 20 ansatte på lønningslista til Olaussens Metall, familiebedriften som har holdt tritt siden 1928, og stadig vokser seg større. Bare iløpet av fjoråret kunne Olaussen skilte med fem beståtte fagbrev på huset, og 2024 ser like lovende ut.

– Vi tar både imot ungdommer som skal gå læretiden sin og oppfordrer voksne ansatte til å ta flere fagbrev for å bygge på kompetansen sin. Målet er å både forme og utvikle dem – og ikke minst få dem til å trives, forteller Kjell, som har ansatt mange lærlinger etter bestått fagbrev gjennom årene.

Én av dem som nå er lærling hos Olaussens Metall er Noah Fiskaaen Ellefsen, som skoleres innen støperifaget.

Han forteller at han trives når det skjer mye på jobb og setter pris på at han får utfordringer, slik at han lærer mest mulig.

– Det er fint å vite at det merkes om jeg ikke er her, kommenterer han.

Pålitelige ansatte

Familieselskapet Olaussens Metall startet i 1928 som støperi, men har med årene utviklet seg til å omfatte handel og import – i tillegg til å ha egen maskineringsavdeling. De satser stort på anode-produksjon og etablerte for noen år siden datterselskapet «Anodes».

Ettersom satsingen på fagutdanning innenfor Olaussens virke stadig reduseres, ser Sternhoff det som ekstra viktig å «utdanne» egne folk.

– Helt klart. Her får de en kombinasjon av vanlig opplæringsløp og det vi kaller «Olaussen-skolen». Det handler om å bli en del av det sammensveisa teamet vårt, bli en viktig brikke, få utfordre seg, ha trygghet og ønske om å bli værende. Vi har allerede mye å gjøre på Olaussens Metall, og ser lyst på fremtiden. Vi trenger flinke folk i dag – og vi kommer til å gjøre det i lang tid fremover, nikker han.

Sternhoff er takknemlig og glad for at så mange av hans ansatte velger å bli værende. At han har flere ansatte som har stemplet inn i Ørpetveitveien i 30-40 år, og enkelte ansatte reiser langveisfra, ser han som svært positivt.

– Jeg har en fantastisk gjeng rundt meg, uten dem hadde ingenting av dette gått, fastslår Kjell.

Viktig ressurs

For Kjell Sternhoff er det altså svært viktig å gi de unge en sjanse. Han mener de er en stor og viktig ressurs i samfunnet, og at skal de vokse – så må de få muligheten til å kjenne på mestring.

– Det betyr enormt mye for meg at de gjør det bra. Hver gang noen av våre har tatt fagbrev, feirer vi med kake. Jeg blir rett og slett rørt av å se dem lykkes, forteller Kjell.

Han er opptatt av å gi folk en sjanse, heie på dem som vil, og sørge for god trivsel på arbeidsplassen.

– Det er utrolig viktig at vi ser potensialet i ungdommen, at vi gir dem tillit og oppfølging. Det er så enorme ressurser blant de unge, og her på Olaussen er vi heldige og har en gjeng utrolig dyktige folk. Vi er opptatt av mangfold, og staben består av mennesker med ulik bakgrunn, alder, kjønn og etnisitet. Og alle er like viktige, avslutter Kjell Sternhoff.