Roger (49) har snart jobbet 30 år på Olaussens Metall: – Tillit og frihet er det som gjør at jeg stortrives!

Han ble med søskenbarnet for å gjøre en liten jobb for snart 30 år siden. Siden har Roger Framnes Bøe blitt værende på OlaussensMetall. – Miljøet er fantastisk, og ingen dager er like. Jeg stortrives fortsatt, sier han.

 

Vi treffer han på støperiet, der han har travle dager. Neste år er det 30 år siden Roger, som ung voksen, satte føttene sine innenfor dørene til Olaussens Metall for første gang.

– Ja, tenk at det har gått så mange år, smiler Roger, som også er de ansattes tillitsvalgte på Olaussen. Han mimrer tilbake til hvordan det hele startet i 1995, da han var 20 år gammel.

– Jeg var ferdig på murerlinja og hadde ikke fått fast jobb enda. Derfor ble jeg med søskenbarnet mitt, Åge Bøe, som nylig hadde startet i dreiinga på Olaussens Metall, på småjobber. Planen var at vi skulle gjøre en liten jobb på sjefen, Egil Sternhoff, si hytte. Men været var dårlig, så jeg ble i stedet med inn på støperiet – og fikk prøve meg der.

Resten er historie. Roger fikk stadig flere oppdrag på støperiet til Olaussens Metall i Ørpetveitveien, og ble til slutt fast ansatt.

Flat struktur

Roger forteller varmt om Egil som sjef. En mann som satte lojalitet og god arbeidsmoral høyest. En sjef som ga folk både en sjanse, frihet og tillit.

– Vi følte alltid at han jevnstilte oss. Det var ikke «forskjell» på sjef og ansatt. Det gjør naturligvis noe med miljøet og trivselen, nikker 49-åringen.

Roger påpeker at Egils sønn, Kjell Sternhoff, som i dag er familiebedriftens overhode, har samme filosofi som sin far.

– Kjell var nok litt skeptisk til meg i starten. Jeg hadde langt hår og så kanskje ikke ut som den typiske ansatte. Men det gikk seg til det også, forteller Roger og ler. Han legger til;

– Kjell gir oss samme frihet og tillit. Det handler om å få jobben gjort og være pålitelig. Leverer du det du skal, så får du igjen i andre enden. Han er på mange måter lik sin far. Samtidig er han en energisk og engasjert fyr som virkelig får ting til å skje. Ser en på hvordan Olaussens Metall har utviklet seg med årene, så ser en at Kjell har gjort mye riktig.

Vekst og utvikling

Roger minnes en tid der Olaussens Metall var langt mindre. På alle måter. Lokalene har vokst, det samme har oppgavene, kompetansen og variasjonen.

– Da jeg begynte var ikke maskineringsavdelingen her. Det var et støperi og et lager. Og lokalene lå «midt i skogen». Nå befinner vi oss i et stort industriområde, så ting har definitivt utviklet seg.

Med årene har Roger også tatt fagbrev i støperifag. Kjell Sternhoff tilrettelegger i stor grad for at hans ansatte skal få tilegnet seg mest mulig kompetanse og fagbrev.

– Jeg heier på kombinasjonen av at de får den kompetansen de trenger og ønsker, sammen med det vi kaller «Olaussens-skolen». De formes her, og blir dermed også gjerne værende. Jeg er heldig så har så dyktige og pålitelige ansatte, som Roger, roser Kjell.

Trives med tempo

Kjell er opptatt av at de ansatte skal ha det bra og finner stadig på nye stunts for å verne om miljøet. Som da 1. mai falt på en allerede rød dag, og han ga alle ansatte fri en ekstra dag – med lønn. I tillegg arrangeres det turer, lotteri, varmlunsjer, grillfester osv.

– Miljøet her er fantastisk. Flere av de som er her i dag har vært omtrent like lenge som meg, og det sier litt. Vi er sammensveiset og alle trår til der det trengs, sier Roger, og legger ikke skjul på at han stortrives når det kommer spesialbestillinger dettende i fanget på dem.

– Jeg liker å ha det travelt, og setter pris på å få laget ting av litt størrelse, nikker han, og trekker frem den fremadstormende anode-produksjonen som Olaussen driver med om dagen.

– Med anodene har vi enda flere ben å stå på, og vi produserer så og si hver uke. Nå lager vi noen store anoder på 50 kilo, det er kjekt. Det er enormt potensiale både når det kommer til anoder og generelt. Det kommer bare an på kundene. Men fremtiden ser lys ut.

 

Støperi-fokus

Med Olaussens Metall har støperifaget fått vist seg fra sin beste side. Et fokus som er viktig, mener Roger.

– Det unike har blitt fronta. Og Kjell er dyktig på å gjøre bedriften og det vi driver med synlig. Det er ikke lett å få tak i unge mennesker innen dette faget, men vi har opplevd et stort løft på støperiet de siste årene. Heldigvis er skolene positive og interesserte, og de ansatte vi har fått på huset er dyktige og brenner for dette. Vi har folk som kjører langveisfra for å jobbe her hver dag, forteller Roger.

De produserer alt fra store anoder til Amanda-statuetten og små «kunstoppdrag». Dagene er varierte og det samme er altså oppgavene. En variasjon som Roger setter pris på.

– Hadde vi gjort det samme hver eneste dag så hadde det blitt langt kjedeligere. Her skjer det noe nytt hele tiden, og ingen dager er kjedelige på Olaussens Metall, smiler han.

 

Travel og aktiv  

Roger Framnes Bøe er født og oppvokst på Kvalvåg i Sveio, men bosatt i Aksdal. Der har han bodd i ti år, sammen med kone og tre sønner.

– De er ti, 14 og 16 år gamle. Det har vært mange ulike idretter og interesser gjennom årene. Men nå er det styrketrening som gjelder, forteller Roger.

Han er selv opptatt av å holde seg i form og trener i Vektløfterklubben sine lokaler i Aksdal sammen med guttene sine.

– I tillegg er vi veldig glade i å gå tur. Nå blir det helst kona, jeg – og minsten som går. Vi tar med oss niste og gjør det koselig. «Tell tur»-opplegget til Tysvær er supert. Det er motiverende å hake av det en har gått. Samme med «Topptur-jakten», forteller Roger.

Litt trening har det også blitt på Olaussens Metall gjennom årene.

– Vi har lenge hatt mulighet til å trene her på jobb, og jeg trente i flere år bare her.

Han har altså travle dager både på jobb og hjemme. Og neste år feirer Roger Framnes Bøe dobbeltjubileum. Han fyller 50 år og kan si seg stolt av å ha jobbet på Olaussens Metall i 30 år!

– Det må selvsagt feires. Og jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter han blidt.

 

 

Privacy Preference Center