Noah (19) er læring hos Olaussens Metall: – Jeg liker meg aller best når det er travelt!

Kjell Sternhoff og Olaussens Metall satser fullt på lærlinger, og ser stor verdi av å gi de yngste en real sjanse i arbeidslivet. En av dem som stortrives i familiebedriftens lære, er Noah Fiskaaen Ellefsen.

 

Eier og daglig leder Kjell Sternhoff er svært opptatt av at Olaussens Metall skal gi de unge en sjanse, forme dem og gjerne sørge for fast jobb etter bestått fagbrev og endt læretid. En vinn-vinn-situasjon, mener han.

– Mangfold er bra, både for miljøet og for utviklingen i bedriften. Vi eldre og erfarne kan lære mye av de unge og vise-versa, sier han.

 

Føler seg verdsatt

Det er 20 ansatte på lønningslista til Olaussens Metall, familiebedriften som har holdt tritt siden 1928, og stadig vokser seg større. Bare iløpet av fjoråret kunne Olaussen skilte med fem beståtte fagbrev på huset, og 2024 ser like lovende ut.

– Vi tar både imot ungdommer som skal gå læretiden sin og oppfordrer voksne ansatte til å ta flere fagbrev for å bygge på kompetansen sin. Målet er å både forme og utvikle dem – og ikke minst få dem til å trives, forteller Kjell, som har ansatt mange lærlinger etter bestått fagbrev gjennom årene.

Én av dem som nå er lærling hos Olaussens Metall er Noah Fiskaaen Ellefsen, som skoleres innen støperifaget.

Han forteller at han trives når det skjer mye på jobb og setter pris på at han får utfordringer, slik at han lærer mest mulig.

– Det er fint å vite at det merkes om jeg ikke er her, kommenterer han.

Pålitelige ansatte

Familieselskapet Olaussens Metall startet i 1928 som støperi, men har med årene utviklet seg til å omfatte handel og import – i tillegg til å ha egen maskineringsavdeling. De satser stort på anode-produksjon og etablerte for noen år siden datterselskapet «Anodes».

Ettersom satsingen på fagutdanning innenfor Olaussens virke stadig reduseres, ser Sternhoff det som ekstra viktig å «utdanne» egne folk.

– Helt klart. Her får de en kombinasjon av vanlig opplæringsløp og det vi kaller «Olaussen-skolen». Det handler om å bli en del av det sammensveisa teamet vårt, bli en viktig brikke, få utfordre seg, ha trygghet og ønske om å bli værende. Vi har allerede mye å gjøre på Olaussens Metall, og ser lyst på fremtiden. Vi trenger flinke folk i dag – og vi kommer til å gjøre det i lang tid fremover, nikker han.

Sternhoff er takknemlig og glad for at så mange av hans ansatte velger å bli værende. At han har flere ansatte som har stemplet inn i Ørpetveitveien i 30-40 år, og enkelte ansatte reiser langveisfra, ser han som svært positivt.

– Jeg har en fantastisk gjeng rundt meg, uten dem hadde ingenting av dette gått, fastslår Kjell.

Viktig ressurs

For Kjell Sternhoff er det altså svært viktig å gi de unge en sjanse. Han mener de er en stor og viktig ressurs i samfunnet, og at skal de vokse – så må de få muligheten til å kjenne på mestring.

– Det betyr enormt mye for meg at de gjør det bra. Hver gang noen av våre har tatt fagbrev, feirer vi med kake. Jeg blir rett og slett rørt av å se dem lykkes, forteller Kjell.

Han er opptatt av å gi folk en sjanse, heie på dem som vil, og sørge for god trivsel på arbeidsplassen.

– Det er utrolig viktig at vi ser potensialet i ungdommen, at vi gir dem tillit og oppfølging. Det er så enorme ressurser blant de unge, og her på Olaussen er vi heldige og har en gjeng utrolig dyktige folk. Vi er opptatt av mangfold, og staben består av mennesker med ulik bakgrunn, alder, kjønn og etnisitet. Og alle er like viktige, avslutter Kjell Sternhoff.

 

 

Privacy Preference Center