Olaussens Metall satser på anoder - og er klar for havvindeventyret!

Om det er anoder til verft, subseautstyr, skip, båter eller annet. Olaussens Metall har slått seg opp stort på anodeproduksjon – og kan levere det meste. Nå er den lokale bedriften mer enn klar for havvindeventyret.

– Det er en utrolig spennende tid vi har foran oss. Haugalandet er klart for å ta en sentral rolle i fornybar- og havvindeventyret. Vi i Olaussen fokuserer sterkt på anoder gjennom satsingen vår «Anodes», og er klare for å levere det som trengs i både etableringsfasen og i årene som kommer, sier Kjell Sternhoff som er eier og daglig leder i Olaussens Metall.

Store ting på gang

Det er store ting på gang i vår region, og som kjent har norske myndigheter lyst ut de to første havvindområdene. Sørlige Nordsjø II, der det skal brukes bunnfaste vindturbiner og Utsira Nord, der det skal utvikles flytende havvind. Fremtidens havvindteknologi er i anmarsj, og lokale aktører ønsker å posisjonere seg. Også bedrifter som kan levere utstyr underveis i havvindsatsingen, er på ballen, og blant dem er altså Olaussens Metall.

– Det er viktig for oss å være synlige her. Næringen må vite at vi kan levere det som trengs innenfor anode-feltet. Og med tanke på fornybarfokuset, er det viktig å velge riktig korrosjonsbeskyttelse – slik at verdiene får lengst mulig levetid, kommenterer Sternhoff.

Vil bli en ledende nasjon

Flytende vindturbiner, som planlegges utenfor Utsira, er enda ikke bygget ut i storskala noe sted i verden. Norge – og Haugalandet har som mål å ta en slags pionerposisjon på havvindfeltet. Målet er at produksjonen skal gå fra 0 til 30 GW innen 2040. For å realisere det enorme potensialet innen norsk havvind, trengs det naturligvis spisskompetente leverandører fra alle deler av verdikjeden, hele veien fra produksjon og inspeksjon til vedlikehold og drift.

– Vi er klare!, sier Kjell Sternhoff momentant.

– At det vil dryppe på flere lokale her, er veldig positivt. Vi har utrolig mange dyktige folk og gode bedrifter på Haugalandet, og målet må jo være at så mye som mulig av jobb, drift og vedlikehold faller på disse, sier han.

 

Klar for alt

Gjengen på Olaussen er opptatt av å bistå kunden, sørge for at det blir så kostnadseffektivt som mulig, og at en har miljø og bærekraft med seg i mente.

– Vi er med kunden gjennom prosessen og tilpasser løsninger etter dens spesifikke behov, nikker Sternhoff.

Olaussen-sjefen er klar på at alle oppdrag og bestillinger er aktuelle. Hos Olaussens Metall sier de nemlig aldri nei.

– Her får en alltid ja. Og jeg sier som jeg alltid gjør; mirakler utfører vi omgående. Det umulige tar bare litt lengre tid.

 


Går 100.000 skritt for Fellesverket

Olaussens Metall og Enkon Varmepumper er i sluttspurten av en Spleis-aksjon for å redde matpakke-tilbudet til Fellesverket. Torsdag går et par spreke ansatte 100.000 skritt for å oppnå innsamlingsmålet.

Manglende økonomi gjør at nistepakketilbudet til Fellesverket i Haugesund allerede fra nå i høst blir redusert fra tre serveringer i uka til én.

Dette gjorde at Olaussens Metall ved Kjell Sternhoff og Enkon Varmepumper ved Gustav Rugtveit satte i gang en Spleis-aksjon for å redde matpakke-tilbudet ut året. 150.000 kroner er summen som må til.

Nå er omlag 110.000 kommet inn fra nesten 50 generøse givere. For å få inn siste rest går Christoffer Sternhoff og Marius Fiskaaen fra Olaussens Metall, og Stian Alvseike fra Kystdesign 100.000 skritt.

– Vi skal gå fra Olaussens Metall til Skudeneshavn og derfra til Fellesverket i Haugesund sentrum. Dette skjer på torsdag, og vi kommer til å begynne å gå ved midnatt, slik at vi er fremme ved Fellesverket rundt 15:00 på ettermiddagen. Det blir ei hard natt, men det er motiverende at det går til en god sak, sier Christoffer.

 

Viktig tilbud

Det er Røde Kors som står bak Fellesverket - et gratis aktivitetstilbud for alle mellom 13 og 25 år. Fellesverket i Haugesund åpnet dørene i august 2021, og er nå størst i Norge.

Målet med Fellesverket er å gi ungdom en møteplass der de først og fremst kan få være ungdom. Oppleve et felleskap der de kan føle seg hjemme, møtes og henge, lære og mestre.

Et av tilbudene til Fellesverket er gratis nistepakke. Tre dager i uka kommer rundt 70 ungdommer innom lokalene i Haugesund sentrum for å benytte seg av tilbudet.

– Dette er et altfor viktig tilbud til at vi kan sitte og se på at det raseres, sier eier og daglig leder i Olaussens Metall, Kjell Sternhoff.

Spleis-aksjonen har engasjert alle hos Enkon og Olaussen. Og det har blitt viktig for dem å komme i mål med summen som kreves.

– Helt klart. Når vi nå går de 100.000 skrittene er målet å få med så mange sponsorer som mulig. Vi har allerede fått inn noen og håper selvsagt på enda flere. Ingenting hadde vært bedre enn om vi fikk inn enda mer enn de 150.000, jo mer som kommer inn jo lengre får ungdommene på Fellesverket beholde det gode tilbudet sitt, sier Marius.

 

Slik sponser du

En kan når som helst støtte opp om Spleisen ved å gå inn her:

www.spleis.no/redd-fellesverket-nistå

Ønsker en å sponse gåturen til Skudenes på torsdag tar en kontakt med Marius hos Olaussens Metall på: marius@bronze.no, innen tirsdag 22. august.

– En gir mellom fem og ti øre per skritt. Det vil si mellom 5.000 og 10.000 kroner. De som har sponset over 5.000 kroner enten direkte til Spleisen eller til gåturen får også logoen sin trykket på klærne vi går i på torsdag.

De unge mennene som er sporty nok til gå Haugesund-Skudenes tur-retur, kommer til å oppdatere publikum på sosiale medier underveis. De legger også ut etappen på treningsappen Strava.

– Her skal alle som ønsker det kunne følge med underveis, sier Christoffer.

 

Gir bort varmepumpe

Når de er i mål ved Fellesverket torsdag ettermiddag håper innsamlerne naturligvis å ha fått inn hele summen på 150.000 kroner. I tillegg vil det bli utdelt en varmepumpe til en verdi av 25.000 kroner. Denne blir overrekt av Enkon Varmepumper til en heldig Spleis-giver.

– De som gir over 100 kroner til Spleisen iløpet av torsdagen den 24. august, innen klokken 15:00, er med i trekningen. Og vinneren blir trukket når vi er i mål ved Fellesverket, forteller Marius og Christoffer.

De minner om at de som gir denne dagen og ønsker å være med i trekningen av varmepumpen, må huske å merke det når de donerer i Spleisen.

– Husk også navn, slik at vi vet hvem vi skal kontakte når varmepumpa skal utdeles, sier Marius.

Olaussen-gutta håper at folk kommer til å møte opp ved Fellesverket på torsdag, og at så mange som mulig både sponser løpet og aksjonen.

– Dette går til en veldig god sak, og et tilbud som er svært viktig for mange unge. Vi er veldig glade for å kunne hjelpe, avslutter de.