Du kan redde liv!

Jeg elsker prosjektet «Mat onna bronå» som gir en utstrakt hånd til de som sliter med rus! Men jeg vil også slå et slag for Fellesverket – som tar vare på ungdommen - så de ikke havner ‘onna bronå’. Et tiltak som fungerer – men som vil trenge at kommunen, lokale bedrifter og du er med og bidrar i enda større grad!

Steinar Rønnevik, Jostein Jensen og resten av den flotte gjengen bak «Mat onna bronå» har gjort livet bedre for de tunge rusmisbrukerne i Haugesund. Med varme måltider, omsorg og praktisk hjelp i hverdagen.

 

Heldigvis finnes det også konkrete tiltak som bidrar til at ungdommene våre ikke ender opp som tunge rusmisbrukere under Risøybrua. Takket være frivillig innsats, kommunal og privat støtte. Utenforskap kan ha så mange årsaker; noen sliter på skolen, andre er sosialt utilpass. Noen kommer fra fattige og ressurssvake familier, noen har flyktet fra krig i andre land.

 

Jeg har selv hatt enormt stort utbytte av å engasjere meg i Fellesverket til Røde Kors. Dette har på kort tid blitt et populært og trygt møtested for ungdom i Haugesund sentrum. Det er nemlig langt fra alle som får frokost, skolemat og middag hjemme. Ikke alle har foresatte som har kapasitet eller evner til å hjelpe til med leksene. På Fellesverket får de alt dette, i tillegg til trygge voksne som kan gi støtte, rådgivning og bistå med arbeidstrening. Og viktigst av alt; det er en sosial møteplass der alle får aksept for den de er. Her er det sosial trening, naturlig integrering og høy trivsel. Til å bli i godt humør av!

 

Skolene har dessverre så langt vært lite flinke til å opplyse elevene sine om det gode tilbudet til Fellesverket. Det er de nødt til å bli flinkere til, for det er langt flere som har behov for dette enn de som bruker det i dag. Jeg vil gi honnør til Røde Kors og de frivillige som står for gjennomføringen – og takke kommunen for det de bidrar med. Men med de utfordringene byen vår i dag har med utenforskap og rus blant unge, er vi nødt til å utvide gode forebyggende tiltak som dette. Tiltak som vi faktisk ser at fungerer og som gir ungdommene større muligheter for å klare seg i livet.

 

Derfor håper jeg at både det offentlige og folk flest ser hvor viktig dette er, og at de er med og bidrar – enten økonomisk eller med frivillig innsats. Jeg har selv smurt frokost og matpakker til ungdommene ved flere anledninger, og har fått langt mer igjen enn jeg har bidratt med. Stort bedre start på dagen er det ikke mulig å få, og jeg anbefaler det på det varmeste!

 

Vær med du også - så slipper vi siden å måtte gi ungdommene våre ’mat onna bronå’. Det kan redde liv!


Nå kommer Olaussen-podden!

– Dette blir gøy! Eier og daglig leder i Olaussens Metall, Kjell Sternhoff er klar. Nå kommer snart første episode av Olaussen-podden.

Følg Olaussen-podden der du hører dine podcaster: https://pod.link/1682881137

Podcaster er i vinden om dagen. Stadig flere får «ørene» opp for lengre og grundigere lytteropplevelser. Etter å ha vært gjest i PYX sin podcast «Næringspodden Haugalandet», fant Kjell ut at dette formatet passet han ypperlig. Ideen var sådd.

– Det er så mye som er verdt å sette fokus på. Det vi driver med på Olaussen er én ting, sakene jeg brenner for som politiker i Haugesund Høyre er en annen. I en podcast-serie får jeg mulighet til å gå i dybden – og belyse en del temaer som engasjerer meg, sier Sternhoff ivrig.

Ulikt innhold

I episodene av Olaussen-podden vil lytterne bli bedre kjent med Kjell Sternhoff og Olaussens Metall, samt møte gjester som diskuterer temaer som ungdom og rus, psykisk helse, Haugalandet som turistdestinasjon, lokalfotball og et fremoverlent næringsliv.

– En får ofte ikke muligheten til å virkelig gå i dybden. I de fleste medier skal det gå raskt og være tabloid, men i podcaster kan en gå lengre ned i materien. Der ønsker folk seg nettopp det. Det blir spennende å se mottagelsen på Olaussen-podden, sier den samfunnsengasjerte Olaussen-sjefen.

Kommer i mai

Olaussen-podden vil komme på Apple og Spotify. Serien vil også publiseres på Olaussens Metall sine nettsider. Første episode er planlagt 25. mai, og en ny episode vil slippes hver torsdag fremover.

– Dette blir spennende – og gøy!, sier Kjell Sternhoff.

Så vil du la deg engasjere, felle en tåre og få deg en god latter, så er det bare å tune inn på Olaussen-podden fra slutten av mai.


Etter fire år hos Olaussens Metall ligger verden for Vebjørns føtter: – Jeg er veldig takknemlig

Vebjørn Håland Knutsen (19) er én av fem på Olaussens Metall som har tatt fagbrev siste året. – Jeg kommer til å ta med meg alt jeg har lært her, sier 19-åringen.

Med omlag 20 på lønningslista, er fem beståtte fagbrev siste året mer enn godkjent for eier og daglig leder Kjell Sternhoff.

– Vi er blitt rene kompetansebedriften, utbryter han lattermildt.

– Jeg blir rett og slett stolt. Det er helt fantastisk at vi kan bidra til at disse flinke folkene får enten bygget på eller fullført utdannelsen sin. De imponerer, alle mann!

Familieselskapet Olaussens Metall startet i 1928 som støperi, men har med årene utviklet seg til å omfatte handel og import – i tillegg til å ha egen maskineringsavdeling. Ettersom satsingen på fagutdanning innenfor Olaussens virke stadig reduseres, ser Sternhoff det som ekstra viktig å «utdanne» egne folk.

– Helt klart. Vi har allerede mye å gjøre, og ser lyst på fremtiden. Særlig med havvindeventyret på trappene, der vi blant annet kan bistå med anoder. Vi trenger flinke folk i dag – og vi kommer til å gjøre det i lang tid fremover, nikker han.

Er investert

For Kjell Sternhoff er de ansattes trivsel svært viktig. At de kjenner på mestring og gleder seg til å gå på jobb. Og han går langt i å se dem lykkes.

– Det betyr enormt mye for meg at de gjør det bra. Hver gang noen har tatt fagbrev, feirer vi med kake. Jeg blir rett og slett rørt av å se dem lykkes, forteller Kjell.

Han er opptatt av å gi folk en sjanse, heie på dem som vil, og sørge for god trivsel på arbeidsplassen.

– Det er utrolig viktig at vi ser potensialet i ungdommen, at vi gir dem tillit og oppfølging. Det er så enorme ressurser blant de unge, og her på Olaussen er vi heldige og har en gjeng utrolig dyktige folk. Vi er opptatt av mangfold, og staben består av mennesker med ulik bakgrunn, alder, kjønn og etnisitet. Og alle er like viktige, sier Kjell Sternhoff.

Dobbeltkvalifisert

Vebjørn er den siste som har bestått fagbrev. Han fikk «toppkarakter» og kan skilte med «meget godt» i maskineringsfaget. 19-åringen har vært hos Olaussens Metall i fire år, gjennom Yrkes- og studiekompetanse-linja til Sauda videregående skole. Modellen er et pilotprosjekt, der du gjennom et fireårig løp får fagbrev, spesiell studiekompetanse med realfagsfordypning og inntil tre tilleggspoeng ved søking til høyskole og universitet. I tillegg blir du kvalifisert til å søke studier med krav om realfag, som for eksempel ingeniør. Du blir med andre ord dobbeltkvalifisert – og får i tillegg verdifull erfaring fra arbeidslivet.

– De første årene var jeg tre dager på skolen og to her på Olaussen. Siste året har det vært motsatt. Jeg var bare femten år da jeg møtte Kjell Sternhoff til intervju. Et kvarter ut i samtalen tilbydde han meg læreplass. Jeg er veldig takknemlig for muligheten. Mange arbeidsgivere er nok litt skeptiske til å ta inn så unge gutter eller jenter, så det at Kjell så noe i meg og ga meg muligheten, setter jeg stor pris på, sier Vebjørn.

Gode erfaringer

For å få delta i Yrkes- og studiekompetanse-opplegget, må du ha svært gode karakterer. Det hadde Vebjørn og fikk dermed muligheten. I dag er 19-åringen glad for den doble erfaringen – med både år på skolebenken og i arbeidslivet.

– Du vokser veldig på det. Og du har godt av lange arbeidsdager, skolen blir plutselig lettere. Samtidig går tiden langt fortere når du driver med noe praktisk, så 12-timersdager går plutselig lekende lett. Du tilegner seg rett og slett en annen kapasitet, sier den dyktige ungdommen.

Kjell er full av lovord når han snakker om Vebjørn.

– Han er en utrolig smart og dyktig fyr. Vi har vært heldige som har hatt ham her i fire år, smiler sjefen.

Sulten på mer

Blant de andre som har fullført fagbrev er Roger Bøe, Anders Ferkingstad Kristoffersen og Stina Birkeland som jobber med salg og kundebehandling. I 2017 tok Stina fagbrev i kontor og administrasjon – og nå kan hun også skilte med «meget godt bestått» i salgsfaget.

– Jeg er nok ikke ferdig enda. Det er fortsatt flere fagbrev og kurs som frister. Det er det som er så fint med en sjef som Kjell, han heier og han spanderer, sier 36-åringen og blinker mot Sternhoff.


Har du lagt merke til at Amanda har slanket seg?

Olaussen Metall har vært stolt produsent av Amanda-statuetten siden opprinnelsen, i 1985. Men har du merket at den trinne damen har minket midjemålet siden oppstarten, og vet du hvorfor?

«Jeg har hatt i mine arme forskjellige deilige varme,
men ingen var dog så god og rund som Amanda i fra Haugeund», slik går deler av refrenget i den kjente og kjære sangen «Amanda fra Haugesund». En rund og trinn dame som er god å holde rundt.
Det er hun fortsatt, dog litt smalere over midjen og litt lettere i vekta.

Derfor er hun slankere

Olaussen Metall har med stolthet levert Amanda-statuetten siden 1985. Siden da har hundrevis av prisvinnere under Den norske filmfestivalen, fått med seg en statuett hjem.
-Det er en ære for oss å få lov til å produsere Amanda-statuetten hvert eneste år. Det har blitt noe Olaussen er godt kjent for, sier eier og daglig leder, Kjell Sternhoff.
Ser en på den første Amanda-statuetten og den som blir levert i dag, så er de litt ulike. Dagens Amanda er mer bronsefarget – og hun er mindre.
-Vi måtte rett og slett slanke henne. Den originale veier sju kilo, og en gang en statuett på foten til Liv Ullman. Hun skal ha bristet tærne, forteller Kjell.

Et takknemlig oppdrag

Selv om Olaussen Metall driver stort innen handel og import, og har støperi og maskinegingsavdeling, er de kanskje like kjent for nettopp Amanda-statuetten.
-Det er litt morsomt egentlig. Det er jo en så veldig liten ting oppi alt annet vi driver med. Men samtidig en veldig kjekk ting å få bidra med. Den norske filmfestivalen er viktig og det er også Amanda-statuetten. Vi kommer til å levere utgaver av Norges heteste dame i lang tid fremover, sier Sternhoff blidt.


Ungdommen trenger og fortjener gode møteplasser – og vi må legge til rette

Skal vi hindre at ungdommen faller utenfor, skal vi forebygge økende rusproblematikk, og ikke minst – skal vi sørge for glade, trygge og produktive unge, så må vi gjøre alt vi kan for å legge til rette, mener Kjell Sternhoff.

Olaussen Metall-sjef, Kjell Sternhoff er en engasjert politiker som sitter i bystyret for Haugesund Høyre. Han mener at møteplasser som Fellesverket er gull verdt for dagens unge, og at slike samlingspunkt må satses på og prioriteres. Kjell Sternhoff er imponert over de unge frivillige i Fellesverket. Her sitter han med 15-åringene Herman, Martine og Alec. Frivilligkoordinator Monica Utne og partifelle Nils Konrad Bua (H) er også med.

– Helt klart. Dessverre er det altfor mange som faller av, og narkotika blir stadig mer akseptert. De unge må ha faste møteplasser, og trygge rammer med voksne som bryr seg. Det må være et sted der alle er velkomne og føler seg hjemme. Fellesverket er en slik plass, og derfor er dette også noe av det viktigste vi har, sier Kjell da han er på besøk i Fellesverket sine lokaler i Haugesund sentrum.

Engasjert ungdom

Fellesverket er en nasjonal satsing med gratis aktivitetstilbud for alle mellom 13 og 25 år. Fellesverket i Haugesund åpnet dørene i august 2021, og har blitt et populært tilbud blant de unge i regionen.

– Vi får besøk fra flere ulike steder, enkelte tar buss langt for å komme hit, forteller Alec Hansen (15) som er frivillig ungdom.

Det er Røde Kors som står bak Fellesverket-tilbudet. De ser et udekket behov for møtesteder, der ungdom først og fremst kan få være ungdom. Målet er at de skal oppleve et felleskap der de kan føle seg hjemme, møtes og henge, lære og mestre.

– Det gjør vi her. Det er sosialt og en får seg nye venner, sier Herman Lervik (15), som også er frivillig.

– Vi får tilbakemeldinger på at det er fint å samles her, at maten vi serverer er god, og at aktivitetene vi arrangerer blir satt pris på, legger frivillig Martine Aas (15) til.

– Besøket har økt kraftig her, det er langt flere som kommer for å spise og gjøre andre ting, informerer frivilligkoordinator i Fellesverket, Monica Utne, og presiserer at de er på jakt etter nye samarbeidspartnere.

Populære tilbud

Det skjer noe på Fellesverket i Haugesund hele uka. Mandag og tirsdag har de åpen møteplass og gratis middag, onsdagen serverer de gratis niste og frokost, torsdagen får en det samme – i tillegg til middag, leksehjelp, hjelp til CV- eller søknadsskriving, og norsktrening. Fredagen er det igjen niste- og frokostservering.

Når det er åpen møteplass kan ungdommen kose seg med pingpong, PlayStation, biljard og spill. Det blir også innimellom arrangert turneringer eller konkurranser.

Niste- og frokosttilbudet har vokst fra to til tre ganger i uka, takket være støtte fra kommunen. Ser en på fremmøte så ser en at det er behov for det.

Utenom de faste aktivitetene gjennom uka, tilbyr Fellesverket arbeidstrening.

– Da kan de hjelpe til på kontoret, eller på kjøkkenet, pakke matpakker eller servere middag. Alt er med på å gi dem erfaring og bygge selvtillit. Erfaringen tar seg også godt ut på CV-en, sier Utne.

Gatemegling er et annet viktig tilbud som Fellesverket har – i samarbeid med prosjektleder Ann Kristin Rørtveit. Her lærer ungdom å håndtere konflikter på en god og ikke-voldelig måte, å kommunisere og jobbe i fellesskap. Det jobbes med kroppsspråk og formidling. De som deltar på Gatemeglingskurset får med seg et bevis etterpå.

Frykter utviklingen

Det er et faktum at forskjellene i Norge blir større. Et økende antall barn og unge vokser opp i familier med lav inntekt. Frafall i skolen er økende og mange unge står helt eller delvis uten jobb og skole. Nettopp derfor er et gratis lavterskeltilbud så viktig, mener Røde Kors. Kjell Sternhoff er enig.

– Alle barn og unge skal ha tilbud. De skal ha tilgang på møteplasser og aktiviteter. De trenger å føle trygghet og mestring. Dette må enda høyere opp på den politiske agendaen og alle som har mulighet bør støtte opp om Fellesverket. Se bare på alt det fantastiske og viktige de gjør, sier han.

Sternhoff ser på situasjonen blant de unge, der narkotika blir stadig mer akseptert og normalisert som skummel og utfordrende.

– Holdningen blant de helt yngste har utviklet seg veldig de siste årene.

De begynner svært unge, og det har plutselig normalt å bli tilbydd narkotika på offentlige steder – toalettkøene er lengre enn køen til baren på utestedene der de yngste ferdes. Dette må vi gjøre noe med – og vi må handle nå. Jeg lover å gjøre alt jeg kan for å fremme dette på den politiske agendaen, fastslår han.