Etter fire år hos Olaussens Metall ligger verden for Vebjørns føtter: – Jeg er veldig takknemlig

Vebjørn Håland Knutsen (19) er én av fem på Olaussens Metall som har tatt fagbrev siste året. – Jeg kommer til å ta med meg alt jeg har lært her, sier 19-åringen.

Med omlag 20 på lønningslista, er fem beståtte fagbrev siste året mer enn godkjent for eier og daglig leder Kjell Sternhoff.

– Vi er blitt rene kompetansebedriften, utbryter han lattermildt.

– Jeg blir rett og slett stolt. Det er helt fantastisk at vi kan bidra til at disse flinke folkene får enten bygget på eller fullført utdannelsen sin. De imponerer, alle mann!

Familieselskapet Olaussens Metall startet i 1928 som støperi, men har med årene utviklet seg til å omfatte handel og import – i tillegg til å ha egen maskineringsavdeling. Ettersom satsingen på fagutdanning innenfor Olaussens virke stadig reduseres, ser Sternhoff det som ekstra viktig å «utdanne» egne folk.

– Helt klart. Vi har allerede mye å gjøre, og ser lyst på fremtiden. Særlig med havvindeventyret på trappene, der vi blant annet kan bistå med anoder. Vi trenger flinke folk i dag – og vi kommer til å gjøre det i lang tid fremover, nikker han.

Er investert

For Kjell Sternhoff er de ansattes trivsel svært viktig. At de kjenner på mestring og gleder seg til å gå på jobb. Og han går langt i å se dem lykkes.

– Det betyr enormt mye for meg at de gjør det bra. Hver gang noen har tatt fagbrev, feirer vi med kake. Jeg blir rett og slett rørt av å se dem lykkes, forteller Kjell.

Han er opptatt av å gi folk en sjanse, heie på dem som vil, og sørge for god trivsel på arbeidsplassen.

– Det er utrolig viktig at vi ser potensialet i ungdommen, at vi gir dem tillit og oppfølging. Det er så enorme ressurser blant de unge, og her på Olaussen er vi heldige og har en gjeng utrolig dyktige folk. Vi er opptatt av mangfold, og staben består av mennesker med ulik bakgrunn, alder, kjønn og etnisitet. Og alle er like viktige, sier Kjell Sternhoff.

Dobbeltkvalifisert

Vebjørn er den siste som har bestått fagbrev. Han fikk «toppkarakter» og kan skilte med «meget godt» i maskineringsfaget. 19-åringen har vært hos Olaussens Metall i fire år, gjennom Yrkes- og studiekompetanse-linja til Sauda videregående skole. Modellen er et pilotprosjekt, der du gjennom et fireårig løp får fagbrev, spesiell studiekompetanse med realfagsfordypning og inntil tre tilleggspoeng ved søking til høyskole og universitet. I tillegg blir du kvalifisert til å søke studier med krav om realfag, som for eksempel ingeniør. Du blir med andre ord dobbeltkvalifisert – og får i tillegg verdifull erfaring fra arbeidslivet.

– De første årene var jeg tre dager på skolen og to her på Olaussen. Siste året har det vært motsatt. Jeg var bare femten år da jeg møtte Kjell Sternhoff til intervju. Et kvarter ut i samtalen tilbydde han meg læreplass. Jeg er veldig takknemlig for muligheten. Mange arbeidsgivere er nok litt skeptiske til å ta inn så unge gutter eller jenter, så det at Kjell så noe i meg og ga meg muligheten, setter jeg stor pris på, sier Vebjørn.

Gode erfaringer

For å få delta i Yrkes- og studiekompetanse-opplegget, må du ha svært gode karakterer. Det hadde Vebjørn og fikk dermed muligheten. I dag er 19-åringen glad for den doble erfaringen – med både år på skolebenken og i arbeidslivet.

– Du vokser veldig på det. Og du har godt av lange arbeidsdager, skolen blir plutselig lettere. Samtidig går tiden langt fortere når du driver med noe praktisk, så 12-timersdager går plutselig lekende lett. Du tilegner seg rett og slett en annen kapasitet, sier den dyktige ungdommen.

Kjell er full av lovord når han snakker om Vebjørn.

– Han er en utrolig smart og dyktig fyr. Vi har vært heldige som har hatt ham her i fire år, smiler sjefen.

Sulten på mer

Blant de andre som har fullført fagbrev er Roger Bøe, Anders Ferkingstad Kristoffersen og Stina Birkeland som jobber med salg og kundebehandling. I 2017 tok Stina fagbrev i kontor og administrasjon – og nå kan hun også skilte med «meget godt bestått» i salgsfaget.

– Jeg er nok ikke ferdig enda. Det er fortsatt flere fagbrev og kurs som frister. Det er det som er så fint med en sjef som Kjell, han heier og han spanderer, sier 36-åringen og blinker mot Sternhoff.

Privacy Preference Center