95 år med familiebedriftseventyr – Olaussen er en livsstil!

Fjerde generasjon driver det og femte generasjon jobber der. For 95 år siden etablerte Martin Olaussen familieselskapet Olaussens Metall. Den gangen var det et lite støperi, og i dag omsetter bedriften for rundt 50 millioner i året.

 

– Det er ikke bare en arbeidsplass. Olaussens Metall er en livsstil for oss, sier Kjell Sternhoff, som i dag eier og driver den lokale suksessbedriften.

Han er fjerde generasjon, og har med seg broren Trond og sønnen Christoffer på laget.

– Det er fint å ha familien med seg – også her på jobb, smiler Kjell.

Starten

Eventyret startet altså i 1928. Da Martin Olaussen etablerte Olaussens Metall. Sønnen Edgar overtok deretter, og i 1965 var det Edgar sin nevø og Martins barnebarn, Egil Sternhoff som fikk sjefsansvaret.

– Pappa jobbet mye, det husker jeg godt fra barndommen. Det var også grunnen til at jeg sa at jeg aldri skulle overta, sier Kjell og ler.

Mammaen til Kjell, Gerd, som var gift med Egil fra ung alder, husker godt den første tiden, da mannen hennes overtok ansvaret for familiebedriften.

– Da vi ble sammen, i 1962, gikk han i lære. Da drev de i Strandgata, der hvor Naustet Spiseri ligger i dag. De var syv ansatte og det var kummerlige forhold. De hadde ikke engang eget toalett i bygget, forteller hun.

Få år etter at Egil hadde overtatt, begynte de å se seg om etter nye lokaler – og havnet i Ørpetveitvegen på Raglamyr.

– Det var opprinnelig et hønsehus der – med 2000 høns. Det ble litt av en jobb å rydde etter dem for å klargjøre tomta. Det føltes som om vi gravde i sement. Vi gjorde det for hånd, og jeg var med, forteller Gerd Sternhoff.

Utviklingen

Bygget som først ble reist i Ørpetveitvegen på slutten av 60-tallet, fremstår ganske annerledes i dag. Etter hvert som driften endret seg og teknologien utviklet seg, oppstod også behovet for mer plass.

– Det første påbygget kom i 1990, så det neste i 2000 og det siste i 2010. Tomta vi kjøpte i 1968 var på 600 kvadrat, og i dag har vi 14 mål, forteller Kjell.

Med utvikling, nye grep, satsing, optimisme og pågangsmot, har Kjell og den dyktige gjengen på Olaussen etablert seg som en av de mest stabile og innbringende familiebedriftene i regionen.

– Det har vært et eventyr – og det bare fortsetter, sier Kjell Sternhoff.

Han får ros av mamma Gerd, som mener dagens Olaussens Metall er noe veldig annet enn støperiet i «gamle dager».

– Olaussens Metall har blitt drevet godt hele tiden. Vi ble med på offshore-eventyret på 70-tallet og etter hvert ble det stadig viktigere å bygge og bevare relasjoner. Men da de tre sønnene våre ble mer innlemmet i driften fra 90-tallet, krevde tiden at en tenkte mer nytt. Det har de vært flinke til, og Kjell gjør en helt fantastisk jobb som leder. Han er raus og inkluderende, han tenker fremover og våger å satse, sier Gerd.

En lagseier

I dag omfatter Olaussens Metall handel og import og har egen maskineringsavdeling. Hovedområdet deres er fremdeles bronse, og Olaussen kan skilte med det største bronselageret i Norge! Men de leverer også strengstøpt støpejern og produserer ulike anoder.

De er rundt 20 ansatte, og Kjell fokuserer stadig på å knytte til seg unge fremadstormende.

– Jeg mener vi må ta vare på de unge og gi dem en sjanse. Jeg blir rett og slett stolt når noen av våre lærlinger får godkjent fagbrevene sine. Å se hvor mye mestring betyr, gir noe tilbake, jeg blir rørt, sier Kjell Sternhoff.

Olaussen-sjefen roser også resten av staben sin, som står på hver eneste dag. I dag er han veldig glad for at han gjorde det stikk motsatte av det han «lovet seg selv» som ung.

– Jeg havna her i 1990 og har ikke angra et eneste sekund, nikker han.

To sterke damer

Gerd og Kjell er enige om at familieprosjektet Olaussens Metall aldri ville vært det samme, om ikke fokuset på gode relasjoner hadde vært så sterkt.

– Importen av varer startet på 80-tallet, da fikk vi våre første kontakter i Tyskland, deretter fulgte land som England og Frankrike. Vi inviterte leverandører på besøk hjemme, vi huset dem og jeg viste dem Haugalandet. I tillegg reiste jeg en del over til dem, forteller Gerd.

– En del av leverandørene fra Tyskland har vi enda. Gode relasjoner er det viktigste, og mye av æren skal mamma ha. Hun har alltid stått på og gjort en veldig viktig del av jobben. I tillegg tok hun seg av oss tre, galne sønnene, roser Kjell, og legger til at hans kone, Anita, fortjener samme honnør.

– De to sterke damene der, de har veldig mye av fortjenesten for Olaussens Metall sin suksess, fastslår han.

I dag ligger det i ryggmargen til Olaussens Metall; å ta vare på gode relasjoner. En skal ikke bare levere fra seg noe, og så er en ferdig med jobben.

– Vi tar vare på leverandører og kunder. Det er viktig å samarbeide. Vi tar stolthet i dette, og sier som vi alltid gjør; mirakler utfører vi omgående, det umulige tar bare litt lengre tid.

Privacy Preference Center